Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik.
I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. Det handlar till exempel om restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid, varje rätt, har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer.
Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal alltid eftersöks. Branschen spelar också en betydande roll inom turistnäringen.
En uppskattad utbildning
Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Här får du lära dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får vidare lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.
Restaurangen blir ditt klassrum
Speciellt för programmet är att nästan all undervisning, även de gymnasiegemensamma ämnena, bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen.
Att tänka på
- Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta.
- Eleverna gör praktik minst 15 veckor. För de som vill kan vi hjälpa till att anordna praktik utomlands.
- Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.
- Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.
Vår inriktning
På restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi inriktningen kök och servering. Här får du kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Arbetsplatsförlagt lärande
Hos oss får du långa perioder av arbetsplatsförlagt lärande, främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige, eller till och med utomlands.
Kontakt och besök
Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.
Elever berättar om programmet
Hur är det att vara elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Det är stor skillnad mot högstadiet. Vi har mycket praktisk
undervisning där vi fått lära oss många nya tekniker men
även teori som handlar om restaurangbranschen. Ena annan
skillnad är att gemenskapen med lärarna och elever är bättre
här, programmet är litet och lärarna gömmer sig inte på
kontoret när det inte är lektion.
Vad har du lärt dig på ditt program?
– Mycket om mat, service, hygien, drycker och även ”vanliga
skolämnen”.
Vilken använding kommer du ha av din utbildning i framtiden?
– Vi kommer såklart ha användning för det vi lärt oss på
programmet i yrkeslivet, men det vi lärt oss är väldigt
användbart i vardagslivet också.
Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?
– På restaurangprogrammet är det mycket praktisk
undervisning och i trean är det långa perioder APL (praktik).
Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?
– Gör inte något kompisval, om du väljer något du är
intresserad av kommer du träffa andra som är intresserade
av samma sak. Du kan också ändra dig efter att du gått
gymnasiet, du behöver inte hålla på med samma sak hela
livet.
Novisen vid spisen
Novisen vid spisen är en restaurang som drivs av elever och lärare från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping.