Ekonomi­programmet

Ekonomiprogrammet ger dig en bred utbildning inom samhällsvetenskap med fokus på samhällsekonomi, företagsekonomi och juridik.

Foto på elever på ekonomiprogrammet.

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan.

Studiebesök och gäst­föreläsningar

Här får du lära dig om hur företag och organisationer arbetar och om hur lagar blir till. Du läser ämnen som företagsekonomi, privatjuridik samt psykologi och vi ger dig färdigheter i att starta och driva ett företag.

Under studietiden gör du ett flertal studiebesök och får gästföreläsningar från ett flertal företag. Vi har utbyte med högskolor och universitet för att förenkla ditt nästa steg.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar

Ekonomi

Den här inriktningen ger dig kunskaper inom företags- ekonomiska områden. Hos oss läser du båda kurserna Redovisning 2 och Marknadsföring. Du läser också Matematik 3, vilket är en behörighetsgivande kurs inför ekonomiska utbildningar på högskola och universitet.

Juridik

Väljer du den här inriktningen får du en ökad insikt om samspelet mellan juridik och samhället samt kunskaper inom affärsjuridik. Vi besöker domstolar och arbetar med rättegångsspel. Inriktningen ger dig även möjligheter till behörighetsgivande kurser som till exempel Matematik 3.

Särskild variant – musik

Från och med hösten 2023 kan du välja att kombinera ekonomiprogrammet med musikutbildning. 

Ung företagsamhet

I årskurs 3 på ekonomiprogrammet får du driva ett UF-företag. Genom att starta, driva och avveckla ditt företag får du uppleva ett företags hela livscykel. Under vägen får du stöd från läraren och rådgivare från näringslivet.

Poängplan

År 2025-2028

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

Elever berättar om programmet

Foto på elev-

Iva Rudan, elev på ekonomiprogrammet med inriktning juridik.

Hur är det att vara elev på ekonomiprogrammet?

– Jag är jättenöjd med mitt val. Det är bra gemenskap. Varje år har vi en aktivitetsdag då man får lära känna varandra mellan årskurserna. Jag tycker också att det är bra att man väljer inriktning först i årskurs 2. Man vet ju inte från början vad man kommer tycka är roligast, ekonomi eller juridik.

Vad har du lärt er på ditt program?

– Allt om företagsekonomi och juridik var helt nytt. Jag har lärt mig en massa nya lagar som jag inte visste fanns. Företagsekonomin var mycket roligare än jag trodde. Redan i årskurs 1 fick vi lära oss om hur man startar företag och hur ett företag fungerar inifrån. Det känns som att jag i allmänhet har lärt mig mer på gymnasiet än i grundskolan.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag vill läsa vidare direkt efter skolan, och att ha gått ekonomiprogrammet öppnar ju många dörrar i framtiden. Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande och samtidigt ganska brett.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Det är ganska stor skillnad faktiskt, på ett positivt sätt. Sedan jag började gymnasiet har jag pluggat mer och tagit större ansvar, eftersom betygen man får i årskurs 1 räknas. Det blir också både lättare och roligare att gå i skolan närman får välja vissa kurser själv. Största skillnaden är nog just ansvaret och friheten.

Vad skulle du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj inte program efter var dina vänner ska gå! Du kommer att få vänner i din nya klass, även om du inte tror det nu. Och försök att hänga med och ta ansvar från början, så att du inte halkar efter! Om du känner att du är skoltrött och inte vill plugga vidare efter gymnasiet tror jag att du ska välja ett mer
praktiskt program. På ekonomiprogrammet är det mycket läsa och skriva.