Teknik­programmet

Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap såväl som många andra högskoleutbildningar.

Foto på två elever på teknikprogrammet.

Vill du vara med och förändra världen är teknikprogrammet en bra start. Vi som arbetar här tror på dig och vill att du avslöjar din dröm för oss. Du har rätt att känna dig framgångsrik och bli sedd för den du är. Vi vet att alla som bestämmer sig kan klara av programmet och vi tänker stödja dig hela vägen.

Varierad undervisning

Teknikprogrammet är en utmärkt väg till de högsta utbildningarna på universitet och högskola. Vi har ett öppet klimat där lärare och mentorer finns på plats för att vägleda och hjälpa dig att utvecklas. Våra lärare har, förutom sin lärarbehörighet, även yrkeserfarenhet. Vi vill ge dig en chans att utveckla många olika förmågor och skapar därför en varierad undervisning där olika ämnen möts.

Studier för framtiden

Teknikprogrammet är ett studieförberedande program där du behöver lägga ner engagemang och tid på dina studier. Våra lokaler och datorer med moderna program ger möjlighet att använda hela skoldagen effektivt. Vi arbetar teoretiskt, praktiskt och i projektform för att uppnå variation och utveckla din kreativa förmåga. Här går vi från idé till verklighet för att utveckla framtidens teknik.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar och ämnen

Vilket program du än väljer kan du anpassa din utbildning med olika inriktningar och programfördjupningar. För dig som ytterligare vill bygga på din utbildning finns möjligheten att läsa utökade kurser.

Design och produktutveckling

Inriktningen passar dig som är kreativ, nyfiken och gillar att skapa. Gå från idé till färdig produkt med hjälp av datorn och genom att skapa riktiga modeller. Efter studierna kan du exempelvis studera till industridesigner, arkitekt, produktutvecklare eller webbdesigner.

Informations- och medieteknik

Lär dig mer om datorer, programmering och webbutveckling. Du lär dig att göra webbsidor, skapa och konfigurera lokala nätverk, samt programmera. Efter studierna kan du exempelvis arbeta som nätverksansvarig eller studera vidare inom programutveckling.

Teknikvetenskap

Använd matematik och fysik som verktyg för att lära dig ingenjörens arbetsmetoder. Du lär dig datorprogram som teknikutvecklare använder. Efter studierna kan du fortsätta studera till exempelvis högskoleingenjör, civilingenjör eller arkitekt.

Särskild variant - musik

Från och med hösten 2023 kan du välja att kombinera teknikprogrammet med musikutbildning. 

Elever berättar om programmet

Foto på elever.

Ella Johnsson och Melker Lindblad på teknikprogrammet.

Hur är det att vara elev på teknikprogrammet?

– Jag trivs jättebra! Vi har bra gemenskap i klassen och våra lärare ställer alltid upp. Om man behöver hjälp med något finns det alltid någon att fråga som läser samma kurs, eller någon från en högre årskurs, säger Ella.

Vad har ni lärt er på ert program?

– Först och främst, att ta ansvar för sina studier och att självdisciplin och studieteknik är viktigt. Planera ditt arbete och våga be om hjälp! Man behöver själv se till att uppgifterna kommer in, men både lärare och SYV stöttar oss, säger Melker.

Vilken användning kommer ni ha av er utbildning i framtiden?

– Jag vill börja på högskola direkt! Jag har ett år kvar här men känner mig redan förberedd. Vi har många föreläsningar och ett arbetssätt som förbereder oss för framtiden, säger Melker.

Vad är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

Den största skillnaden är tempot, det är mer studier men roligare! När man väljer inriktning inför år 2 får man filtrera ut det man tycker är intressant vilket gör studierna roligare, säger Melker.

Vad vill ni säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj det du tycker är roligt och intressant. Om du väljer teknikprogrammet måste du gilla matte och fysik, annars kan det bli lite tufft., säger Melker.

– Jag har valt till design och produktutveckling, det passar mig som är kreativ och en bra kombination ihop med matte och fysik, säger Ella.