El- och energi­programmet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation.

Foto på elev på el- och energiprogrammet som drar el.

Många möjligheter

Vi möter el och IT inom områden som kommunikation, distribution, industri och bygg. Kort sagt – i hela samhället. Du kommer att kunna arbeta inom områden där det hela tiden sker förändringar som påverkar vår framtid. Möjligheten till internationellt arbete är stor eftersom branschen efterfrågar kvalificerad personal.

På el- och energiprogrammet får du lära dig att arbeta med samhällsviktiga funktioner som installation och dator- och kommunikationsteknik. IT är en central del inom utbildningen.

Behörighet

Efter avslutad utbildning kan du antingen etablera dig direkt i yrkeslivet eller fortsätta studera. Vill du ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Vänd dig till en studie- och yrkesvägledare för att gå igenom vilka kurser som behöver läggas till.

Kontakt och besök

Du kan givetsvis kontakta oss om du har några frågor om programmet. Det går också bra att besöka oss på våra informationskvällar och på öppet hus som vi anordnar varje år för elever i årskurs 9.

Inriktningar för el- och energi­programmet

Vi erbjuder två olika inriktningar som leder till tydliga yrkesutgångar. Våra inriktningar kan både etablera dig direkt i yrkeslivet samt leda till fortsatta studier.

Dator- och kommunikationsteknik

Den här inriktningen ger kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Inriktningen ger också kunskaper om informationssäkerhet, system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som nätverkstekniker, supporttekniker, servicetekniker eller teknisk säljare.

Elteknik

Den här inriktningen ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt TV- och datanät. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som larmtekniker, installationselektriker eller industrielektriker.

Högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Tillsammans med programmets studie- och yrkesvägledare går du igenom vilka kurser du behöver välja för att få grundläggande högskolebehörighet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

APL ingår i utbildningen. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats.

Gymnasiearbete

I utbildningen ingår ett gymnasiearbete. Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för yrkesområdet. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.

Poängplan

År 2024-2027

År 2023-2026

År 2022-2025

År 2021-2024

Elever berättar om programmet

Foto på elev.

Hanna Edstam, elev på el- och energiprogrammet.

Hur är det att vara elev på el- och energiprogrammet?

–  Jag trivs jättebra! Om man har ett intresse för el och energi så är det en rolig och lärorik utbildning. Oavsett om du ska arbeta som elektriker eller inte är det en utbildning du kommer ha nytta av längre fram. Lärarna är väldigt stöttande och det är en bra klass.

Vad har du lärt dig på ditt program?

– Jag har lärt mig mycket om energiteknik. Hur man kopplar el, vilka sladdar som går till vad, olika klassningar, datakunskap och hur du arbetar med el både inomhus och utomhus.

Vilken användning kommer du ha av din utbildning i framtiden?

– Jag kommer definitivt vilja jobba som elektriker och eventuellt plugga vidare till elingenjör.

Vilken är skillnaden mellan att gå i grundskolan och på gymnasiet?

– Gymnasiet är lugnare tycker jag. Det är mer frihet men det innebär också eget ansvar. Jag måste själv se till att sköta mina studier, så är det inte i grundskolan. Om du har intresse för det du pluggar så kommer du ha människor runt dig som vill samma sak, och det är roligt.

Vad vill du säga till elever som har sitt gymnasieval framför sig?

– Välj något du tycker är kul! Jag visste först inte ens om att mitt program fanns, så kolla runt vad det finns för utbud.