Hemtjänst

Du kan ansöka om hemtjänst för att få hjälp i hemmet. Det gör att du kan bo kvar hemma, men får stöd och hjälp med bland annat personlig omvårdnad.

Om hemtjänsten

Hemtjänsten är individuellt utformad, ska hjälpa dig att känna dig trygg hemma och uppnå socialtjänstlagens intention med skälig levnadsnivå. Det innebär att dina grundläggande behov blir tillgodosedda. 

Val av hemtjänst

I Enköpings kommun har vi valfrihet inom hemtjänst. Du som har rätt till hemtjänst får själv välja vem som ska komma hem till dig. Godkända utförare uppfyller de krav som kommunen ställer. Kvaliteten på hemtjänsten följs regelbundet upp, på samma sätt hos alla utförare

Kundvalet grundar sig i lagen om valfrihetssystem (LOV) och har som syfte att öka inflytandet och delaktigheten för mölndalsborna.

Valfrihetssystemet tillfälligt upphört

Enköpings kommun har sagt upp avtalen med de privata utförarna Allas vård och omsorg och Continuum. Därför är det inte längre möjligt att välja dessa som hem­tjänst­utförare.

Uppsägningen av avtalen med de privata aktörerna för med sig att valfrihets­systemet enligt lagen om valfrihets­system (LOV) i Enköpings kommun har upphört tillfälligt.

Enköpings kommunala hem­tjänst

Vård- och omsorgsförvaltningen ansvarar för den kommunala hemtjänsten. 

Vi strävar efter att våra insatser ska vara av hög kvalitet samt utföras med gott och respektfullt bemötande.

Våra medarbetare kan utföra alla typer av insatser även hemsjukvård.

Då vi har kunder från flera länder och kulturer anställer vi medarbetare med olika språkkunskaper för att kunna möta kunders behov.

Vi utför bland annat:

  • Personlig omvårdnad
  • Serviceinsatser
  • Hemsjukvård
  • Adress: Rådhusgatan 8, 745 31 Enköping
  • Typ av hemtjänst: Personlig omvårdnad och serviceinsatser
  • Driftsform: Offentlig
  • Huvudman: Enköpings kommun

Ansökan

Du kan ansöka muntligt, skriftligt eller digitalt. Du behöver inte ansöka om någon speciell typ av stöd. Biståndshandläggaren kommer tillsammans med dig att ta reda på vilka behov du har och hur du bäst kan få stöd och hjälp. 

Det kan till exempel röra sig om:

  • Hemtjänst
  • Trygghetslarm
  • Dagverksamhet
  • Boende (vård- och omsorgsboende)
  • Avlastning (avlösning i hemmet, korttidsplats eller växelvård).

Om du bara behöver städhjäp

Om du behöver hjälp med enbart städning kan du kontakta ett privat städbolag och betala dem för att städa.

Avgifter

Avbokning av hemtjänst tillfälligt

Bostadstillägg

​Bostadstillägg kan alla söka oavsett om du hyr eller äger din bostad. Om du är upp till 65 år ansöker du hos Försäkringskassan. Om du är över 65 år ansöker du hos Pensionsmyndigheten.

Matinköp och leverans av matlådor

Matinköp

Du kan ansöka om att få stöd att handla dagligvaror. Inköpen sker digitalt, så långt det är möjligt.

Leverans av matlådor

Från den 15 juni 2025 slutar vi leverera matlådor till dig som är kund i hemtjänsten. Hur matlådor beställs och levereras är en del av förändringen som vi gör gällande digitala inköp av dagligvaror. I stället får du beställa dina matlådor från privata aktörer, som lokala matvarubutiker eller restauranger.

Om du handlar dagligvaror digitalt, kan du med fördel beställa matlådor från samma leverantör samtidigt. De digitala butikerna erbjuder ofta ett bra utbud och ger dig möjlighet att använda rabatter och erbjudanden.

Hjälp att värma maten

Om du behöver hjälp att värma din matlåda som du beställer digitalt, kan du ansöka om att få den hjälpen via biståndsenheten.

Undantag gällande specialanpassad mat

Rättelse 2025-06-13

Vi har upptäckt ett faktafel i vår kommunikation om specialanpassad mat. Tidigare har vi informerat om att du som har särskilda behov, som till exempel specialkost eller koncistens­anpassad mat, inte behöver köpa dina matlådor digitalt och att du kommer att fortsätta få din matlåda levererad via hemtjänsten.

Det stämmer inte att du kan fortsätta få matlådor med specialkost levererade via hemtjänsten. Dessa behöver du istället beställa på egen hand från privata leverantörer, som lokala matvarubutiker eller restauranger.

Koncistensanpassad mat levereras av hemtjänsten

Om du får matlådor med koncistensanpassad mat levererade, påverkas du inte av denna förändring och kommer fortsatt att få din matlåda levererad via hemtjänsten.

Vi ber om ursäkt för den felaktiga informationen.

Har du frågor?

Prata med din hemtjänst.

Hemsjukvård

Med kommunal hälso- och sjukvård menas den vård som bedöms överstiga 14 dagar och där du inte själv kan ta sig till en vårdcentral, så kallad hemsjukvård.

Den kommunala vården är bemannad dygnet runt med omvårdnadspersonal och sjuksköterskor.

Hemsjukvård gör det möjligt för dig som har en långvarig sjukdom att vårdas hemma.

Läkemedelsautomat

En läkemedelsautomat är en trygg hjälp i din läkemedelshantering, som gör att du kan fortsätta ta dina läkemedel självständigt och vara trygg i att du tar rätt dos vid rätt tid. Du bestämmer själv när du tar ditt läkemedel inom ett förbestämt tidsintervall och du behöver inte anpassa dig efter vilka tider personalen kommer.

Vem kan få en läkemedelsautomat

En läkemedelsautomat kan vara ett bra hjälpmedel för dig som behöver få hjälp med att ta läkemedel, men känner att du kan klara det utan besök av personal. Du som är eller blir beviljad hjälp med medicinering i ditt hem kan efter beslut av kommunens sjuksköterska få en läkemedelsautomat.

Du som inte har hjälp med att ta dina läkemedel, men skulle vilja få hjälp med läkemedelshanteringen ska vända dig till din läkare på vårdcentralen. Om läkaren bedömer att du bör få hjälp av kommunens hemsjukvård, ser läkaren till att kommunens sjuksköterskor kontaktar dig så att du får hjälp med läkemedelshanteringen. Om sjuksköterskan bedömer att du kan använda en läkemedelsautomat får du prova det en tid först, för att se att det fungerar för dig. 

Krav för att få en läkemedelsautomat

För att få en läkemedelsautomat behöver du:

  • ha dina läkemedel i dosrullar, det vill säga tabletter förpackade i individuella påsar enligt ordination
  • vilja ta dina mediciner enligt läkarens ordination
  • kunna trycka på knappen på läkemedelsautomaten och öppna den förklippta dospåsen
  • klara av att svälja dina tabletter utan stöd av andra.

Så fungerar läkemedelsautomaten

Läkemedelsautomaten placeras där den passar bäst i ditt hem och hemtjänsten fyller på den regelbundet med dina läkemedel från apoteket.

Automaten läser uppgifterna på varje dospåse. När det är dags att ta medicin påminner automaten med ljud och ljus.

Du trycker på den gröna lysande knappen, och rätt dospåse med tabletter matas ut.

Om du missar att trycka ut dospåsen skickar automaten ett larm till hemtjänsten, som då ringer upp dig eller kommer hem till dig.

Vad kostar det att ha en läkemedelsautomat?

Du betalar inte någon hyra för själva läkemedelsautomaten. Om du redan har stöd med läkemedelshantering från hemsjukvården betalar du inget extra.

Om du inte har några insatser idag betalar du för de besök som hemtjänsten gör för att fylla på automaten.

Har du frågor?

Om du redan har insatser från kommunen och har frågor om läkemedelsautomater, kan du vända dig till din sjuksköterska i hemsjukvården.  

Om du inte har insatser i läkemedelshanteringen, ta kontakt med din vårdcentral.

Lämna dina synpunkter

Vi vill gärna ta del av dina synpunkter. Fyll i vårt formulär för förslag och synpunkter.

Kundlås

Kundlåset innebär en större säkerhet för dig som har hemtjänst och/eller larm. Du kan därför känna dig trygg med att endast behörig hemtjänstpersonal kan låsa upp din dörr vid behov.

Kundlåset innebär en större säkerhet för dig som har hemtjänst och/eller larm. Du kan därför känna dig trygg med att endast behörig hemtjänstpersonal kan låsa upp din dörr vid behov. Den minskade nyckelhanteringen gör även att personalen kan komma snabbare till dig, till exempel om du larmar.

Installation fjärrlås

Kundlås innebär att vi installerar en enhet hemma hos dig på insidan av din dörr. Det finns lösningar för alla dörrtyper. Det blir ingen åverkan på din dörr. Låsdelarna som monteras bort lägger installatören i en kartong och förvarar hos sig. När du inte längre behöver hemtjänst eller larm monterar installatören bort kundlåset samt monterar tillbaka de ursprungliga låsdelarna så att dörren återställs i originalskick.

Installationen av kundlåset påverkar inte dig. Du och dina anhöriga kan använda era gamla nycklar precis som tidigare. Det gör heller ingen skillnad för inbrottslarmet, om du har ett.

Om du bor i lägenhet kollar vi om din fastighetsägare eller hyresvärd godkänner att vi monterar vi ett kundlås i ytterporten. Annars använder vi nyckel.

Din hemförsäkring kan påverkas av kundlåset. Kolla med ditt eget försäkringsbolag.

Vad som gäller vid in- och utpassering av din dörr

Endast behörig personal kan komma in till dig. Personalen har en särskild mobiltelefon och i den finns din “nyckel”. När personalen låser upp din dörr registreras vilken personal som kommer till dig samt klockslag för ankomsten. När han eller hon går från dig registreras också det klockslaget. När någon annan går in eller ut genom dörren märks det inte.

Personalen kommer enbart låsa upp dörren hos personer som inte kan öppna själva. Personer som tidigare har öppnat dörren själva kommer att fortsätta att göra det.

Om du har trygghetslarm eller inte kan öppna dörren själv så behöver vi ha nycklar för eventuella nödsituationer.

Om du har en innerdörr, eller ett säkerhetslås, ber vi dig att lämna dessa upplåsta då du är hemma.

Åtkomst till sophus, tvättstugor och liknande

Detta löser personalen genom att låna en nyckel av dig, göra sittärende och sedan lämna tillbaka nyckeln till dig.

Relaterad information

Relaterade sidor