Ta vatten från sjö eller vattendrag
Om du vill ta vatten från sjöar eller vattendrag kan vi behöva ansöka om tillstånd eller göra en anmälan.
När tillstånd inte behövs
Mindre vattenuttag
Om du bara gör ett mindre vattenuttag från sjöar och vattendrag behöver du inte ansöka om ett tillstånd. Då räcker det att du gör en anmälan till Länsstyrelsen (om det finns risk för skada för andra eller på miljön). Men tänk på att en anmälan inte ger dig samma rättigheter som ett tillstånd.
I miljöbalken finns en undantagsregel som säger att om det är uppenbart att inga allmänna eller enskilda intressen skadas när du gör vattenuttaget behöver du varken anmäla eller ansöka om tillstånd. Om du inte har tillstånd är du skyldig att bevisa att uttaget inte har påverkat omgivningen, ifall någon annan påstår att en skada har uppstått.
Vatten till trädgård eller djur
Du behöver heller inte ha ett tillstånd för bevattning av den egna villaträdgården eller när du tar vatten till djur. Det anses som husbehovsvatten och behöver normalt inte anmälas till länsstyrelsen, men ring gärna och prata med länsstyrelsen om du är tveksam.
När tillstånd behövs
Du måste ansöka om tillstånd från mark- och miljödomstolen:
- för uttag av ytvatten från vattendrag om uttaget överskrider 600 kubikmeter per dygn, dock max 100 000 kubikmeter per år
- uttag av ytvatten från annat vattenområde som sjö eller damm, om uttaget överskrider 1000 kubikmeter per dygn, dock max 200 000 kubikmeter per år.
Så ansöker du om tillstånd
Du ansöker om tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Vem som helst som behöver bevattna kan ansöka om ett tillstånd.
- Kontakta mark- och miljödomstolen för att ansöka om tillstånd (domstol.se)
- Kontakta länsstyrelsen om du vill ta en mindre mängd vatten (lansstyrelsen.se)
Allmän vattenbrist eller torka
Vid allmän vattenbrist och lite vatten i marker, vattendrag och sjöar är omgivningen mer känslig för förändringar. Uttag av mängder som under normala förhållanden räknas som obetydliga kan ge konsekvenser.
Det finns många intressen som konkurrerar om vatten, speciellt under de torrare delarna av året. Hur gör vi så att detta vatten räcker till oss alla och också till de växter och djur som lever i vattnet och som är beroende av vattentillgången för sin överlevnad?
Du som har behov av att bevattna behöver ha tillstånd för din verksamhet. Du kan till exempel vara markägare, arrendator, golfbaneägare eller en som driver industri. Beroende på omfattningen av ditt bevattningsbehov så meddelar Länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen sådana tillstånd. Kontakta din Länsstyrelse så kan de hjälpa dig vidare.